Zeppelin Bunker Wünsdorf

This post is also available in: enEngels

De Zeppelin-bunker in Wünsdorf werd tussen 1937 en 1939 gebouwd als een ondergrondse communicatiebunker. Omdat de bunker op last van het OKH of Oberkommando des Heeres (Eng: Supreme High Command of the Army) door de Duitse Reichspost officieel als “Service Building” werd gebouwd.

De bunker had ruwweg de vorm van een “L” waarvan het langste gestrekte deel (117 x 22 meter) bestond uit twee verdiepingen en de kortere (57 x 40 meter) een drie verdiepingen tellende bijlage.

Het ondergrondse gebouw was toegankelijk via het ondergrondse tunnelsysteem dat ook verbonden was met het “Ringstol” van het Maybach I OKH-complex. Drie ingangen genaamd “Endbauwerk North”, “Endbauwerk Sud” en “Endbauwerk West” aan beide uiteinden van het systeem gaven toegang. Deze ingangen waren ook gecamoufleerd als normale burgerhuizen. Maar in 1938 werd het “Reichspostgebäude” uiteindelijk gebouwd als een oppervlaktebunker direct boven de dependance van de Zeppelin-bunker, die toegang gaf via een trap en zelfs een goederenlift.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]