Waterworks

This post is also available in: enEngels

Dit is Waterworks, een verlaten pompstation van een waterzuivering. Dit pompstation stond al een lange tijd boven aan mijn lijstje. Ik ben maarliefst 5 keer tevergeefs op deze locatie geweest. Steeds weer een gesloten deur. Bij de zesde keer had ik geluk. De deur stond open!

Geschiedenis

Het pompstation werd begin 1900 gebouwd en werd 2 jaar later voltooid. Het maakte deel uit van een waterzuiverings installatie van een middelgrote stad. Bij het pompstation hoort ook een wachtershuis waar de beheerder van dit pompstation woonde. Het pompstation werd in de 70er jaren van de vorige eeuw verlaten omdat er elders in de stad een nieuwe waterzuiverings installatie in gebruik werd genomen.

In 1982 werd er door de gemeente voor 2,4 miljoen geïnvesteerd om het gebouw te renoveren. In de 10 jaar die volgden werd het gebouw gebruikt als expositieruimte door schilders en kunstenaars. Sinds 1998 staat het gebouw leeg op zoek naar een nieuwe bestemming. Het pompstation heeft vanwege zijn katherdraalachtige uitstraling de monumentale status gekregen.

Het gebouw wordt geteisterd door vandalisme. Een ambtenaar van de gemeente schijnt twee keer per week het gebouw te controleren op vernielingen.

 

Wat is de locatie van Waterworks?
Waterworks ligt op een geheime plaats. Vanwege vandalisme en de vele vernielingen kan ik geen exacte adresgegevens of coördinaten geven.

Is het eenvoudig om bij Waterworks binnen te komen?
Het is zoals altijd lastig om bij dit soort locaties binnen te komen. Soms moet je geluk hebben. Ik moest zes keer langs om bij deze locatie binnen te geraken.

Wordt Waterworks goed beveiligd?
Waterworks wordt niet beveiligd. Oplettende buurtbewoners houden echter wel een oogje in het zeil. Er schijnt twee keer per week een gemeente ambtenaar langs te komen om de situatie te controleren.

Is Waterworks de moeite waard?
Ik vind Waterworks een van de mooiere urbex locaties. Er hangt een mysterieuze sfeer. De grootte en de mooie lichtinvallen maken het een prachtige plaats om te fotgraferen!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]