Wat is Urbex of Urban Photography?

This post is also available in: enEngels

Urbex of Urban Exploration

Urbex is razend populair. Bijna iedere dag kun je er over lezen of kom je de meest fantastische foto’s tegen op facebook, instagram of zelfs op tv. De gedachte alleen laat bij de meeste mensen het hart al sneller kloppen en geeft het een adrenalinestoot.

Ik ga je op deze pagina alles vertellen over deze indrukwekkende en spannende bezigheid. Als je dit artikel gelezen hebt weet je precies wat Urbex is, hoe je de meest gave locaties kunt vinden, waar je allemaal rekening mee moet houden en hoe je je moet voorbereiden. Lees dus snel verder!

Wat is Urbex?

Urbex is het bezoeken van verlaten en vervallen locaties. Deze locaties kunnen kastelen, huizen, mijnen, bunkers, tanks en soms zelfs straaljagers zijn. Bij urbex worden er vaak foto’s gemaakt. Deze foto’s maken urbex zo populair. Ze worden vaak op facebook en instagram gepost en trekken zo de aandacht van het grote publiek. Mensen kunnen zich vaak niet voorstellen waarom deze prachtige en indrukwekkende plaatsen ooit verlaten zijn!

Deze pagina gaat dan ook over deze vorm van urbex, namelijk urbex fotografie. Wat is er nou niet mooier dan een fantastische foto van een verlaten locatie aan de muur te hangen of je vrienden mee jaloers te maken op facebook of instagram!

Bij het bezoeken van locaties maak je vaak de meest indrukwekkende verhalen mee die je vervolgens over de foto kunt vertellen. Je kunt vertellen hoe je deze locatie gevonden hebt, wat er op deze locatie allemaal plaats heeft gevonden en andere leuke anekdotes.

Chateau-Des-Singes-5.jpg

Er zijn urbex locaties waar de meest verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. Er zijn verhalen over een groot klooster dat in de tweede wereldoorlog werd bezet door de Duitsers. Dit klooster werd gebruikt als ziekenhuis voor kinderen met een psychische aandoening. Op deze kinderen werden de meest gruwelijke experimenten uitgevoerd die vaak eindigden met maar één ding, de dood.

Tegenwoordig is dit enorme klooster verlaten en vind je er nog een prachtige kapel. Alleen een klein monument aan de achterkant van dit klooster doet herinneren aan de gruwelijke dingen die er zijn gebeurd.

Door het vertellen van de verhalen over deze locaties kun je het urbexvirus overbrengen op vrienden, bekenden of collega’s. Misschien gaan ze wel met je mee en kun je samen deze leuke en spannende ervaringen delen. Wie wil er nou niet deze spannende locaties bezoeken.

Is urbex gevaarlijk?

Urbexen is niet geheel zonder gevaar. Sommige locaties zijn al jaren verlaten. Doordat moeder natuur haar gang kan gaan, staan kastelen soms op instorten of zitten er gaten in de vloeren. Het kan er soms erg donker zijn waardoor je geen hand voor ogen ziet. Je zult niet de eerste zijn die zijn die meters naar beneden valt door een gat in de vloer!

Het begint vaak al aan de buitenkant. Hoge muren met venijnig scherpe prikkeldraad, glasscherven van kapotte ramen. Losse planken kunnen naar beneden vallen en zorgen voor blauwe plekken of pijnlijke wonden.

Een goede voorbereiding is dus erg belangrijk! Op deze pagina’s vertel ik je hoe je voorbereiding er uit ziet. Wat neem je zoal mee en waar moet allemaal aan denken.

Is urbex legaal?

Deze vraag is niet zomaar met ja of nee te beantwoorden. Dat ligt aan de locatie die je bezoekt. De soort locaties zijn onder te verdelen in een aantal typen. Hier kun je lezen welke dit zijn.

Openbare urbex locaties

Er zijn locaties die op openbaar terrein liggen en waar je gewoon kunt rondlopen. Dit soort locaties kunnen bijvoorbeeld bunkers zijn die verscholen liggen in duinen of bossen. Ze worden niet beheerd en niemand kijkt er naar om. Deze locaties vind ik zelf wat minder interessant omdat er vaak al erg veel foto’s van zijn gemaakt en in principe iedereen ze kent.

Betaalde urbex locaties

Deze locaties zijn alleen op afspraak te bezoeken. Voor sommige van deze locaties kan een kleine vergoeding worden gevraagd. Er zijn mensen die dit geen echte urbex vinden omdat ze te gemakkelijk te betreden zouden zijn. Of dit voor jou geldt mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen.

Uiteindelijk kan zo’n locatie vaak heel erg mooie foto’s opleveren. Dit komt omdat betaalde locaties ook vaak beheerd en beveiligd worden. Er is op betaalde locaties soms minder sprake van vandalisme. Veel locaties worden helaas geteisterd door vandalen die de soms prachtige muren bespuiten met graffiti. Voorbeelden hiervan ze je tegenwoordig veel op social media.

Mission-to-Mars.jpg

Voor de beginnende urbexer zijn deze twee soorten locaties het makkelijkst. Je kunt er alle tijd voor nemen en hoeft niet op je hoede te zijn voor rondlopende beveiliging. Een mooie gelegenheid om ook je fotocamera goed te leren kennen.

De volgende twee locaties zijn voor de meer gevorderde urbexer. Er gaat meer voorbereiding in zitten. Ze zijn moeilijker te vinden en zijn ook gevaarlijker dan de openbare en betaalde versies.

Urbex locaties die redelijk gemakkelijk te betreden zijn

Onder deze soort worden de locaties bedoeld die eigenlijk gesloten zijn. Er staan hekken omheen. Er is sprake van prikkeldraad en de meeste deuren zijn gesloten. Deze locaties hebben vaak de volgende twee kenmerken, namelijk:

Je ziet nergens bordjes staan die wijzen op privé terrein en,
soms staat er een deur open en kun je naar binnen of;
er zit een gat in het hek.

Doordat deze locaties redelijk eenvoudig zijn te betreden kun je stellen dat je welkom bent. Indien er politie of beveiliging langs komt kun je vertellen dat je niet kon weten dat je er niet mag komen. Of dit een geldige reden is hangt af van de beveiliger of agent die je betrapt.

Het kan zijn dat de beveiliger je laat gaan. Dan kom je er goed vanaf. Het kan ook zijn dat de beveiliger je overdraagt aan de politie. De politie zal in dat geval bepalen wat er met je gebeurt. In het meest gunstige geval laat de politie je gaan.

Er zijn ook mensen die het moeten bekopen met een boete of zelfs voor de rechter moeten komen. De hoogte van de boete kan variëren van honderden tot soms duizenden euro’s.

Gesloten urbex locaties

De gesloten urbex locaties zijn vaak de meest spannende. Ze zijn moeilijk te betreden. Er staan vaak bordjes die aangeven dat je er niet mag komen. Er staan hoge hekken met prikkeldraad en zijn vaak erg moeilijk te vinden. Dit zijn de locaties waar de meeste urban explorers graag komen.

Omdat deze locaties zo moeilijk te vinden en te betreden zijn geeft het een kick om er toch binnen te geraken. Eenmaal binnen ben je altijd op je hoede. Je kunt er namelijk op ieder moment worden betrapt door een beveiliger, een oplettende buurtbewoner of zelfs de politie.

Wat je het beste kunt doen als je betrapt wordt vertel ik je later. Blijf dus lezen!

Betrapt, en nu?

Het kan altijd voorkomen dat je door de politie of een beveiliger wordt betrapt. Het overkomt de beste urbexer. Je weet van te voren nooit hoe diegene die je betrapt zal reageren Ook weet je niet wat de gevolgen kunnen zijn. Hoe je je kunt voorbereiden en wat je kunt doen verschilt dus per situatie.

Als je betrapt wordt kun je twee dingen doen. Je rent weg en zorgt dat je niet gepakt wordt of je blijft rustig staan. In het eerste geval zul je erg hard moeten rennen. De beveiliger kent de locatie vaak beter dan jezelf en dat geeft hem een voorsprong. Doordat je weg rent maak je de beveiliger vaak nog bozer waardoor hij je eerder zal overdragen aan de politie. Met alle gevolgen van dien!

Als je betrapt wordt kun je waarschijnlijk het beste gewoon blijven staan. Dat geeft je de mogelijkheid om te vertellen dat je geen dief of vandaal bent. Als je zelf kalm en vriendelijk blijft zal de beveiliger dat meestal ook zijn. Waarschijnlijk heeft hij of zij al lang gezien dat je een camera bij je hebt.

De meeste beveiligers willen een rustige werkdag. Ze willen vaak zo snel mogelijk weer verder met hun werk zonder al te veel gedoe. Als ze de politie inschakelen zal hun werkdag er heel anders uitzien. De meeste beveiligers zullen je dus vaak snel weer laten gaan.

Het kan zijn dat de beveiliger om je identiteitsbewijs vraagt. Zorg dus dat je dit altijd bij je hebt. Als je dit niet bij je hebt kan dit een reden zijn om de politie er bij te halen.

Hij kan je ook vragen om je geheugenkaartje te wissen. Hou hier dus rekening mee en zorg voor een reserve kaartje. Je hebt meestal wel de mogelijkheid om ongezien kaartjes te verwisselen zodat je kostbare foto’s bewaard blijven!

Ga nooit alleen!

Bij het bezoeken van urbex locaties is het belangrijk dat je met meerdere mensen op pad gaat. Er zijn veel gevaren zoals instortende muren, gaten, prikkeldraad en glas. Het kan ook voorkomen dat je mensen met verkeerde bedoelingen tegenkomt. Misschien raak je gewond en heb je hulp nodig. Meestal ben je ver van huis, soms zelfs in het buitenland. Een mede-urbexer zal je dan te hulp kunnen schieten.

Hoe vind je urbex locaties?

Het vinden van urbex locaties kan op verschillende manieren. Als je geluk hebt krijg je een tip van een vriend of bekende. In de meeste gevallen kom je niet zo gemakkelijk aan een locatie en moet je op onderzoek uit.

Het kan zijn dat je ergens een aantal foto’s van een locatie hebt gezien. Deze foto’s zeggen vaak al meer over een locatie. Let daarom altijd op aanwijzingen op de foto’s. Dit kunnen kranten zijn waar een plaatsnaam op te zien is. Een tijdschrift of soms zelfs een bonnetje van een supermarkt. Met deze aanwijzingen kun je op google vaak al vinden in welke regio of plaats je je zoektocht kunt voortzetten.

Als je de plaats gevonden hebt kun je via google earth of streetview soms de exacte locatie vinden.

Chateau-Marko-Bey-14.jpg

Een andere bron van informatie vind je vaak op urbex pagina’s of facebook groepen. Bij de foto’s worden soms verhalen geschreven waar je meer informatie over de locatie kunt vinden. Wees dus creatief!

Het wordt vaak niet gewaardeerd om op facebook naar locaties te vragen. Doe dit dan ook niet in een groep maar spreek mensen persoonlijk aan. Het helpt natuurlijk als je zelf al wat locaties hebt. Je zou dan kunnen ruilen.

Wat voor camera wordt aangeraden?

In principe kun je met iedere camera fotograferen. Het heeft wel de voorkeur om met een DSLR of Mirrorless camera te werken. Met dit soort camera’s heb je achteraf meer mogelijkheden om je foto’s te bewerken. Dit komt omdat ze de foto’s wegschrijven in RAW formaat. Dit is een bestandsindeling die de foto’s niet comprimeert.

Door gebruik van dit soort camera’s kun je ook zelf je lenzen kiezen. De meeste urbex fotografen gebruiken wide-angle lenzen. Dit zijn lenzen die een brede kijkhoek hebben waardoor er meer van een ruimte op een foto past. Of je dit zelf ook mooi vindt is persoonlijk. Meer hierover kun je vinden op google.

HDR of High Dynamic Range

Veel urbex fotografen maken gebruik van HDR. Deze afkorting staat voor High Dynamic Range. Dit betekend dat er meerdere foto’s van dezelfde ruimte worden gemaakt met verschillende belichtingen. Door deze achteraf te bewerken krijg je een effect wat in de buurt komt van wat je eigen ogen waarnemen. Normaal gesproken zien camera’s maar een bepaald aantal grijswaarden. Dat houdt in dat er in een foto met hele lichte en hele donkere tinten bepaalde details verloren gaan.

Statief

Als je HDR foto’s maakt is het noodzakelijk dat je camera niet beweegt tijdens het maken van de foto’s. Beweging van de camera voorkom je door gebruik te maken van een statief. Een statief hoort dus meestal bij de standaard uitrusting van een urbex fotograaf. De meeste camera’s kunnen tegenwoordig worden bediend met een remote trigger of afstandsbediening. Dit voorkomt dat er toch nog bewegingsonscherpte bestaat door het met de hand indrukken van de shutterknop. Probeer deze ook mee te nemen als je op pad gaat.

Wat neem je mee op je urbex trip?

Als je één of meerdere urbex locaties gaat bezoeken is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Door de volgende checklist te doorlopen kom je achteraf niet voor verrassingen:

 • fotocamera
 • lenzen
 • statief
 • batterijen voor de camera
 • afstandsbediening of remote trigger voor je camera
 • zaklamp met extra set batterijen
 • powerbank
 • lenzen poetsdoekjes of blower
 • pleisters
 • goede cameratas of rugzak om alles in te doen
 • opgeladen telefoon

 

Er kan van alles gebeuren als je urbex locaties gaat bezoeken. Vergeet dan ook niet om het thuisfront te vertellen waar je precies heen gaat.

Mocht je meer mooie urbex locaties willen zien, neem dan een kijkje op de site van urbex fotografie.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]