Villa Sbertoli

This post is also available in: enEngels

Villa Sbertoli werd gebouwd door de rijke handelaar Agostino Sbertoli in de vroege 19e eeuw. De villa is onderdeel van een zorgcomplex dat hij voor zijn zoon stichtte. Het is een prachtige urbex locatie.

Toen Agostino een zoon kreeg die mental niet in orde was wijdde hij zijn hele leven aan de zorg voor zijn zoon. Hij stichtte naast zijn woonhuis een tehuis voor psychiatrie. Na zijn dood schonk hij al zijn geld aan dit tehuis dat rond 1868 uitgroeide tot een enorm complex. Het complex heeft zijn naam dus te danken aan zijn oprichter.

Het complex werd tijdens de tweede wereldoorlog bezet door de Duitsers die er een gevangenis voor politieke gevangenen van maakte. Na de oorlog kwam het in het bezit van de Italiaanse regering. Na de hervormingen van het zorgsysteem werd het verlaten. Het staat er nu alweer zo 30 jaar verlaten bij.

Tegenwoordig staat het complex er vervallen bij en is enkel de villa en een schooltje nog over. De rest van de gebouwen is dichtgemetseld om vandalisme tegen te gaan. Toen wij er waren was er een groep locale jeugd bezig met een barbecue. Omdat het complex vrij groot is hebben ze ons de hoogtepunten laten zien.

Het allermooiste is natuurlijk het gebouw van de oprichter zelf. Wat ik ook erg mooi vond was het schooltje. Gelukkig stond de voordeur gewoon open zodat we gemakkelijk naar binnen konden.

De groep vertelde ons ook dat er veel vandalisme plaatsvindt. In de grote hal stond vroeger een piano. Deze is onlangs door het raam naar beneden gegooid. Helaas heb ik deze dus niet op de gevoelige plaat kunnen vastleggen. We kwamen ook nog iets tegen wat op een gevangenis lijkt. Of dit ook daadwerkelijk zo is kan ik me eigenlijk niet voorstellen. De deuren hadden we veel weg van gevangenis deuren.

Is Villa Sbertoli gemakkelijk toegankelijk?
De Villa ligt aan de openbare weg. Er zijn veel oplettende buren dus het is goed uitkijken om niet op te vallen.

Is Villa Sbertoli de moeite waard?
Het is een vrij bekende urbex locatie, vooral vanwege de prachtige huiskamer van Augustino Sbertoli.

Wat is de locatie van Villa Sbertoli?
Villa Sbertoli ligt ergens in Italié. Het is niet gebruikelijk om urbex locaties te delen dus in dit geval doe ik dat ook niet. Een beetje googlen is meestal al genoeg om dit mooie plekje te vinden.

Wordt Villa Sbertoli goed beveiligd?
Villa Sbertoli wordt niet beveiligd maar de buurtbewoners houden we een oogje in het zeil.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]