Usine Skeleton – De Graffiti Fabriek
This post is also available in:
Engels
Usine Skeleton, ooit een drukkerij en uitgeverij. De oprichting van het bedrijf vond plaats voor de tweede wereldoorlog. Vanaf 1935 tot 1948 werden er vooral ansichtkaarten gedrukt. De eigenaar fotografeerde graag Belgische kunst. Zijn foto’s gebruikte hij voor het produceren van de ansichtkaarten. Een paar jaar voor zijn dood lag de focus van het bedrijf meer op het bedrukken van etiketten. Na zijn overlijden richtte het bedrijf zich meer op industrieel drukwerk.
Update december 2018
Het lijkt er op dat er gestart is met de sloop van de fabriek. Of usine skeleton nog te bezoeken is is dus de vraag. Het zal niet meer lang duren voordat alles is gesloopt.
De eigenaar van de drukkerij kocht in 1930 een paviljoen dat dienst had gedaan op de wereldtentoonstelling in Luik en liet het achter zijn buitenverblijf heropbouwen. Hierin werd in 1935 de fabriek ondergebracht.
In de, tegenwoordig lege fabriekshallen, vind je overal graffiti van de Belgische artiesten Klaas van der Linden en ROA, een andere, nog onbekende artiest. Klaas zijn street-art is bekend van de skeletten. Je raadt al waar deze fabriek zijn naam aan te danken heeft. Zijn werk is gekend tot in het buitenland. Zijn overige werk toont een grote diversiteit, waarin felle kleuren en zijn ongebreidelde fantasie opvallen.

“Voordat hij internationale bekendheid verwierf, oefende ROA gedurende vele jaren op verlaten plekken in België. Deze oude fabriekshal was het favoriete speelterrein van de kunstenaar, hij heeft er minstens zestig werken aangebracht. Na vele jaren werd een nieuwe bestemming gevonden voor de bouwvallige fabriekshal, namelijk een woonproject. Hierdoor werd ook de toekomst van de werken onzeker. Wegens de grote publieke belangstelling en waarde van de werken, besloot de stad de werken van de sloop te redden. De werken zullen namelijk een centrale rol krijgen in het hele project en te bezichtigen zijn in de tuinen van het woonproject. Het hele project zal eind 2019 klaar zijn.” (Bron: Wikipedia)
Als uban explorer heb ik er meestal een hekel aan graffiti. Je wandelt door mooie gebouwen en dan heeft één of andere gek met een spuitbus een beetje zitten knoeien. Vaak laten ze alleen hun initialen achter of soms nog erger, alleen maar vlekken en klodders! Heel af en toe vind je echter hele mooie graffiti.
De zoon van de oprichter, die al als drukker werkzaam was in het bedrijf, nam na zijn overlijden de drukkerij over en veranderden de werkzaamheden in de drukkerij en er werd overgeschakeld op industrieel drukwerk. Tussen 1948 en 1976 werd de drukkerij meermaals overgenomen door Amerikaanse multinationals, maar aangezien er nooit geïnvesteerd werd ging het zakencijfer zienderogen achteruit. In 2004 werden de boeken neergelegd en verloren de 46 resterende werknemers hun baan…
Sinds dien zijn de prachtige werken van Klaas van der Linden en ROA een trekpleister voor urbex fotografen.
Misschien ben je ook geinteresseerd in de Cristallerie van Val Saint Lambert
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.