Sanatorium Elisabeth | Sanatorium E

This post is also available in: enEngels

Het Sanatorium Elisabeth of Elisabeth Sanatorium werd van 1912 tot 1914 gebouwd in de bossen bij Berlijn. Het werd gesticht voor tubercolosepatiënten en werd gebouwd voor de Doodse arts Walter Freimuth en zijn vrouw Elizabeth. Het sanatorium heeft zijn naam dus aan haar te danken.

Sanatorium-E-7.jpg

Tubercolose, een longziekte, was op dat moment nog dodelijk. Tijdens de tweede wereldoorlog deed het sanatorium dienst als ziekenhuis. De arts en zijn vrouw waren toen al lang gevlucht voor het naziregime.

Sanatorium-E-6.jpg

Tijdens de DDR periode deed het ziekenhuis dienst als kliniek voor huidaandoeningen. In 1967 werkten er ongeveer 25 zusters en werden er maximaal 90 patiënten behandeld. De bijgebouwen deden dienst al woningen voor het personeel. In de 80er jaren werd het complex grondig gerenoveerd om te voldoen aan de toenmalige standaarden. Het duurde echter niet lang meer of het complex werd weer verlaten in 1994 na de val van de muur. Ongeveer 10 jaar geleden werd het teruggeschonken aan de erfgenaam, Ursula Freimuth die tegenwoordig in de Verenigde Staten leeft.

Sanatorium-E-4.jpg

In 2005 kreeg het gebouw een beschermde status als Denkmalschutz. Tegenwoordig staat het complex er vervallen bij. Het ligt precies op een kruissing van twee snelwegen tussen Berlijn en Potsdam. In de buurt van een klein dorp.

Is Elisabeth Sanatorium gemakkelijk toegankelijk?
Elisabeth Sanatorium ligt langs een drukke weg. Er zijn veel oplettende buren dus het is goed uitkijken om niet op te vallen.

Is The Elisabeth Sanatorium de moeite waard?
Elisabeth Sanatorium is een vrij bekende urbex locatie in Duitsland, vooral vanwege de trap met de man met de zeis.

Wat is de locatie van Elisabeth Sanatorium?
The Elisabeth Sanatorium ligt ergens in Duitsland. Het is niet gebruikelijk om urbex locaties te delen dus in dit geval doe ik dat ook niet. Een beetje googlen is meestal al genoeg om dit mooie plekje te vinden.

Wordt Elisabeth Sanatorium goed beveiligd?
Elisabeth Sanatorium wordt goed beveiligd en de politie houdt een oogje in het zeil.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]