Powerplant X

This post is also available in: enEngels

Dit is Powerplant X, een oude electriciteitscentrale. De centrale hoort bij een hoogoven die nog steeds wordt gebruikt. Deze electriciteitscentrale is een van de meest mooie die ik tot nu toe gezien heb. Waarschijnlijk ook de oudste.

De centrale wordt op dit moment gerenoveerd. Waarschijnlijk wordt er een museum van gemaakt. De centrale stond al lang hoog op mijn lijstje. Om het gebouw nog in redelijk originele staat te fotograferen moest ik dus snel zijn.

De centrale ligt niet in de buurt dus moesten we vroeg op pad. Na een paar uur rijden kwamen we aan bij de hoogovens. Deze zijn te vinden op een enorm terrein. Ergens op het terrein zou de centrale zich moeten bevinden, maar waar?

We parkeerden onze auto en gingen uit op zoektocht. Toen we de omgeving geinspecteerd hadden zagen we een mogelijke ingang. We klommen over het hek, kropen tussen de struiken en kwamen uit bij het stookgebouw van de centrale. Gelukkig stond er een raampje open waar we door naar binnen konden.

 

Het stookgebouw met turbinehal uit de 40er jaren

Het stookgebouw was al een tijd verlaten. De grote buizen waar ooit de stoom door stroomde waren overal te zien. Onder in het gebouw staan de stookovens. Er waren nog wat boilers van Stein & Roubaix te zien. Er was ook een kleine turbinehal maar deze was al volledig leeg gehaald. In de jaren 40 kwam het gebruik van kolencentrales op gang waardoor de gasturbines overbodig raakten. Het stookgebouw met wat controlekamertjes hadden we snel gezien. Dus maar snel op zoek naar de grote hal met de gasturbines.

Deze waren toch wat moeilijker te vinden dan we eerder dachten. Overal op het terrein waren mensen aan het werk. Gelukkig heeft niemand ons gezien.
Opeens zagen we waar we eigenlijk voor kwamen. De grote turbinehal. Ik wist hoe deze er van de buitenkant uit zag. Gelukkig stond de deur gewoon open dus namen we voorzichtig een kijkje. Toen we bij de deur kwamen zagen we dat er mensen in de hal aan het werk waren. We moesten dus wachten op een moment dat het rustig was om ongezien naar binnen te glippen.

 

De gasturbine hal

Deze turbinehal werd in 1899 in gebruik genomen. In deze oude hal stonden ooit 9 gasturbines met een vermogen van 900PK elk. Ze werden geproduceerd door Cockerill. Tegenwoordig staat er helaas nog maar één. Het zijn de grootste gasturbines die ooit door Cockerill geproduceerd zijn.

Verder op in de hal staan de grootste gas turbines. Deze leverden elk in totaal 11.000 PK en werden geproduceerd door Ehrhardt & Sehmer uit Saarbrücken. Ze werden in 1938 in gebruik genomen. Met zijn 4 cilinders was deze in staat om 6000Kw electriciteit op te wekken. Pas in 1979 produceerden deze turbines voor het laatst. In de jaren 40 van de vorige eeuw kwamen de efficientere stoomturbines in omloop waardoor het gebruik van gasturbines overbodig werd.

De gasturbines gebruikten cokesgas. Een nevenproduct dat overbleef bij de productie van cokes wat elders op het terrein werd geproduceerd.

Na een uur alles gefotografeerd te hebben gingen we met een voldaan gevoel weer naar huis. Gelukkig heeft niemand ons gezien!

Is Powerplant X makkelijk toegankelijk?
Het hele terrein is beveiligd door hoge hekken. Binnenkomen is vrij moeilijk maar omdat het terrein vrij groot is is er altijd wel een gat in het hek te vinden. De hoogovens zijn nog in gebruik en overal zijn mensen aan het werk. Het is dus bijna onmogelijk om ongezien het terrein op te gaan. Dit is dus geen locatie waar je zonder voorbereiding naar toe kunt gaan.

Is Powerplant X de moeite waard?
Powerplant X is een van de mooiste locaties die ik ooit heb mogen fotograferen. Deze stond ook hoog op mijn lijstje. De grote oude gasturbines zijn net zo indrukwekkend als ik vooraf gehoopt had. Deze locatie is dus zeer zeker de moeite waard!

Wat is de locatie van Powerplant X?
Powerplant X ligt ergens op het terrein van een hoogoven. De exacte locatie of GPS coordinaten geef ik nooit prijs.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]