NATO ACE High Communication Station

This post is also available in: enEngels

Dit ACE High Communication System van de NATO bevindt zich op een 1500 meter hoge berg. Er bevinden zich 4 schotels van ieder 20 meter hoog. De schotels zijn nog in redelijke staat omdat ze nog onderhouden worden door zendamateurs. Het ligt op een erg afgelegen locatie en de weg er naartoe is vrijwel onbegaanbaar. Zeker met de auto!

Omdat ik dit van te voren wist hebben we de auto ergens halverwege de berg geparkeerd en zijn we te voet verder gegaan. Het plan was om rond de zonsondergang te gaan bbq-en en wat te filmen met een drone. Halverwege onze klimtocht van 2 uur begon het steeds harder te waaien en begon het kouder te worden. We hadden gelukkig dikke truien meegenomen want ik wist dat het snel kouder kon worden. Eenmaal op de berg zagen we de enorme schotels. Er brandde zelfs nog licht in een van de gebouwen en er hing een camera bij de ingang. Gelukkig konden we deze net ontwijken.

Nadat we de bbq hadden aangestoken wilde ik eigenlijk met de drone wat filmpjes maken alleen waaide het daarvoor te hard. Het waaide zelfs zo hard dat we op het puntje van de berg moeite hadden om rechtop te blijven staan. Uiteindelijk heb ik dus alleen maar wat foto’s gemaakt en een filmpje met de gimbal dat ik later online zal zetten.

Deze schotels werden tijdens de koude oorlog door het westen gebruikt om een directe communicatielink tussen alle aangesloten landen op te zetten. Het netwerk bestond uit ongeveer 80 tot 90 locaties verspreid over 15 landen van Noorwegen tot Turkije. Ongeveer 40 stations werden gebruikt als line-of-sight communicatie en de andere helft als over-the-horizon waarbij de stratosfeer gebruikt werd om het radiosignaal te weerspiegelen.

De stations werden rond de 50er jaren van de vorige eeuw in gebruik genomen maar na de val van de muur en het einde van de koude oorlog namen satellieten hun rol over.

Is ACE High gemakkelijk toegankelijk?
Het radarstation ligt aan de openbare weg boven op een hoge berg. De laatste kilometers zijn niet meer begaanbaar met de auto dus we moesten nog een paar uur lopen om boven op de berg te komen.

Is ACE High de moeite waard?
Het is een vrij bekende urbex locatie, vooral vanwege de hoge schotels en het mooie uitzicht. Ik vind dit een van de indrukwekkendste locaties die ik heb gezien!

Wat is de locatie van ACE High?
ACE High ligt ergens in Italië. Het is niet gebruikelijk om urbex locaties te delen dus in dit geval doe ik dat ook niet. Een beetje googlen is meestal al genoeg om dit mooie plekje te vinden.

Wordt ACE High goed beveiligd?
ACE High wordt niet meer beveiligd. Er hangt nog wel een camera waarvan de lampjes branden. Er staat ook een 3G of 4G mobiele zendmast op de berg.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]