Manoir Colimacon

This post is also available in: enEngels

Dit is Manoir Colimaçon, ook wel Manoir Joachim Kroll genoemd. We bezochten dit kasteel in mei 2017 tijdens onze tweede trip door Frankrijk. Het kasteel staat vooral bekend om de trap met zijn prachtige lichtinval dat lijkt op een slakkenhuis. Het kasteel heeft zijn naam dan ook te danken aan deze wenteltrap dat in het Frans Colimaçon is. Het is een prachtige urbex locatie.

Het kasteel ligt aan een rustige weg ergens in een afgelegen plaats in het noorden van Frankrijk. Het is gebouwd in Art Nouveau stijl en doet spookachtig aan. Het kasteel wordt goed in de gaten gehouden door de overbuurman die er zijn schapen laat grazen of af en toe met de grasmaaier het gras kort houdt. Hij schijnt bepaald niet vriendelijk te zijn. Als hij je betrapt belt hij meteen de politie en als hij je auto ziet dreigt hij de banden lek te steken.Bij aankomst hebben we onze auto dus een heel eind verder geparkeerd en kozen we ervoor om een groot stuk te lopen. Toen we eindelijk bij het kasteel waren zagen we de buurman de oprit uit rijden. Hij zag ons meteen en wist natuurlijk wat we van plan waren. Hij had natuurlijk onze rugzakjes gezien. We kozen ervoor om verder te lopen, gelukkig maar want een eindje verderop stopte hij zijn auto.We kozen ervoor om gewoon door te lopen en keken af en toe achterom. Omdat de weg vrij lang is kon hij ons nog lang in de gaten houden. Pas na een kwartier zagen we dat hij verder reed. We wachtten nog even en draaiden ons om. Na een kwartier lopen waren we dan bij het kasteel en klommen we over de muur waarna het spookachtige kasteel ons verwelkomde.

Bij binnenkomst zagen we meteen dat we niet alleen waren. Er waren nog 2 andere urbexers bezig met het maken van foto’s. Het waren twee franse vrouwen, waarschijnlijk moeder en dochter. We hebben een hele tijd staan praten en nog wat leuke locaties uitgewisseld.

Het kasteel zag er nog redelijk goed uit. Een Iraans gezin heeft een poging gedaan om het te renoveren maar de omwonende buurtbewoners schijnen hier een stokje voor te hebben gestoken. Er waren maar enkele lekkages of andere sporen van water te zien. Een kasteel dat waterschade heeft gaat normaal gesproken vrij snel achteruit. Alleen op de eerste verdieping was sprake van een lekkage waardoor er wat houtrot te zien was.

Is Manoir Colimaçon gemakkelijk toegankelijk?
Het hele terrein is beveiligd door een hoge muur. Binnenkomen is vrij moeilijk maar omdat het terrein vrij groot is is er altijd wel een plaats waar je over de muur kunt klimmen. Je schijnt aan de achterkant gemakkelijk binnen te kunnen. Wij konden niet wachten en klommen over de muur. We hadden immers al een half uur in de brandende zon gelopen om de oplettende buurman te ontwijken.

Is deze locatie de moeite waard?
Het is een vrij bekende urbex locatie, vooral vanwege de mooie trap waar het kasteel dan ook zijn naam aan te danken heeft. Ondanks dat de Iraanse familie onlangs een poging heeft gedaan om het kasteel te renoveren is er toch al redelijk veel vernield. Vooral vanwege de buitenkant, de wenteltrap en de voordeur vind ik dat het kasteel toch de moeite is om te bezoeken.

Wat is de locatie van Manoir Colimaçon?
Manoir Colimaçon ligt ergens in het midden van Frankrijk. Het is niet gebruikelijk om urbex locaties te delen dus in dit geval doe ik dat ook niet. Een beetje googlen is meestal al genoeg om dit mooie kasteel te vinden.

Wordt Manoir Colimacon goed beveiligd?
Zoals al eerder is gezegd wordt het kasteel goed in de gaten gehouden door de buurtbewoners. De overbuurman laat er zijn schapen grazen en rijdt af en toe met zijn grasmaaier over het gras. De andere buurman vond het nodig om een kwartier op ons te wachten voordat we ons konden omdraaien. Als je geen lek gestoken autobanden wil dan adviseer ik je om je auto een heel eind van het kasteel vandaan te parkeren!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]