Manicomio di R.

This post is also available in: enEngels

Manicomio di R. werd rond 1870 gesticht en is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw bijna niet meer in gebruik. De meeste gebouwen liggen er verlaten bij terwijl de natuur zich over ze meester maakt. Het is een prachtige en unieke urbex locatie.

Het ligt op een enorm terrein dat omheind is door hoge muren. Op het terrein staan verschillende gebouwen die ieder hun eigen functie hadden. De mannen werden uiteraard gescheiden van de vrouwen. In de piekjaren bracht dit gekkenhuis onderdak voor zo’n 1800 patiënten. Sommige delen zijn nog steeds in gebruik.

Het hoofdgebouw bestaat uit een prachtige centrale hal vol met versieringen. De lange gangen en mooie binnentuinen kom je tegenwoordig nergens meer tegen. Vroeger was misschien niet alles beter, mooi was het wel!

Het terrein op komen was een hele opgaaf. Nergens konden we naar binnen. We hebben tot laat in de nacht gewacht om ongezien het terrein op te komen. Eenmaal binnen, met de nodige schaafwonden was het de moeite waard. Op de achtergrond hoorden we steeds mensen praten dus we moesten erg stil zijn.

Het mooiste vond ik toch wel de operatiekamer. Ik weet niet precies hoe oud deze is maar ik schat uit de 50er jaren van de vorige eeuw. Destijds opereerden ze gewoon achter een raampje. Met de hygiëne namen ze het blijkbaar toen nog niet zo nauw.

Is Manicomio di R. gemakkelijk toegankelijk?
Manicomio di R. ligt aan de openbare weg. Er zijn veel oplettende buren dus het is goed uitkijken om niet op te vallen.

Is Manicomio di R. de moeite waard?
Het is een vrij bekende urbex locatie, vooral vanwege de prachtige operatiekamer. Ook de gangen met binnentuin vond ik erg mooi.

Wat is de locatie van Manicomio di R.?
Manicomio di R. ligt ergens in Italié. Het is niet gebruikelijk om urbex locaties te delen dus in dit geval doe ik dat ook niet. Een beetje googlen is meestal al genoeg om dit mooie plekje te vinden.

Wordt Manicomio di R. goed beveiligd?
Manicomio di R. wordt niet beveiligd maar de buurtbewoners houden we een oogje in het zeil. Er zit af en toe een man bij een paar ganzen en geiten. Hij houdt alles goed in de gaten.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]