Lycée V

This post is also available in: enEngels

Lycée V is een oude middelbare particuliere meisjesschool. Het gebouw is ontworpen door de architecten Benoît en Vanderstraeten en werd gebouwd tussen 1874 and 1876. Het is een prachtige urbex locatie.

De stad wilde rond 1870 een openbare middelbare school stichten. Er werd een wedstrijd uitgeschreven waarbij de genoemde architecten  een door het stadsbestuur uitgeschreven wedstrijd met hun project ‘Salubrité et Surveillance’ (Gezondheid en Toezicht) wonnen. Dat zijn meteen twee begrippen die in die tijd belangrijk worden geacht.

Lycee-V-10.jpg

In 1874 wordt begonnen aan de uitvoering van het project, maar daarbij doen zich een aantal problemen voor zodat het ontwerp wordt aangepast. Bovendien laten de architecten weten dat ze geen kans zien om de bouw te begeleiden. Ze stellen voor dat te laten doen door Toussaint Cornet, wiens ontwerp als tweede keus uit de wedstrijd was gekomen. Veel zin heeft deze architect er niet in, maar uiteindelijk accepteert hij de klus. 1876 wordt de bouw voltooid.

Lycee-V.jpg

Het imposante schoolgebouw imponeert meteen door zijn gevel met grote pilaren, die een fors driehoekig fronton ondersteunen. In die driehoek pronkt het stadswapen. De ingang voor de leerlingen is de linker poort, waarachter een lange gang naar een speelplaats met een glazen dak leidt. Daar omheen liggen de klaslocalen op twee verdiepingen, door bogen van de speelplaats gescheiden. Het glazen dak laat veel licht binnenvallen, wat het gemakkelijker maakt om toezicht te houden -–Salubrité et Surveillance!

Lycee-V-2.jpg

In 1881 wordt de meisjesschool overgenomen door de Staat en in 1925 krijgt die de naam lyceum. Bij Koninklijk Besluit van 1946 wordt die naam gewijzigd in Koninklijk Atheneum. Om verwarring te voorkomen met de jongensschool blijft dit toch het Lycée royal. Nadat de jongedames naar een nieuwe locatie zijn vertrokken, trekt hier enige tijd een verpleegstersopleiding in. Daarna vestigt het waterleidingbedrijf er zijn kantoren.

Lycee-V-4.jpg

Sinds 10 juni 2005 zijn de voor- en achtergevel plus de overdekte binnenplaats beschermd. Nu nog bewoners vinden …

Lycee-V-8.jpg

Is Lycée V gemakkelijk toegankelijk?
Lycée V ligt langs een drukke weg. Er zijn veel oplettende buren dus het is goed uitkijken om niet op te vallen. Tijdens ons bezoek moesten we over een hoge muur en een kapot dak klimmen. Het was in ons geval erg lastig om binnen te komen.

Is Lycée V de moeite waard?
Lycée V is een vrij bekende urbex locatie, vooral vanwege de grote imposante hal met glazen dak. In de hal groeien een aantal bomen. Ik vind dit persoonlijk een prachtige locatie.

Lycee-V-5.jpg

Wat is de locatie van Lycée V?
The Elisabeth Sanatorium ligt ergens in België. Het is niet gebruikelijk om urbex locaties te delen dus in dit geval doe ik dat ook niet. Een beetje googlen is meestal al genoeg om dit mooie plekje te vinden.

Wordt Lycée V goed beveiligd?
Lycée V wordt redelijk goed beveiligd en de buurtbewoners en politie houden een oogje in het zeil.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]