Le Lavoir Craquant

This post is also available in: enEngels

Le Lavoir Craquant is een oude kolenwasserij. Deze wasserij is gebouwd in 1923. Deze kolenwasserij staat ook wel bekend onder de naam “Le Lavoir à Charbon”

In de jaren vijftig werd de wasserij gemoderniseerd. In 1999 werd de kolenwasserij voorgoed gesloten. De gebouwen liggen er tegenwoordig verlaten bij.

Tijdens de hoogtijdagen was deze wasserij in staat om 1000 ton kolen per dag te wassen.

De kolen werden aangevoerd via een speciaal daarvoor geëlektrificeerde spoorlijn. Bij aankomst werden de kolen eerst gesorteerd op grootte door middel van een zeef. De grote brokken bleven boven op de zeef liggen en de kleinere vielen er doorheen. Dit herhaalde men enkele malen met kleinere zeven om zo een goede sortering te verkrijgen. Daarna werden de kolen gewassen.

Omstreeks 1937 werd de suspensiewasserij ontwikkeld, het scheiden van kool en stenen gebeurt hier door middel van een suspensie van water en magnetiet. Deze vloeistof heeft een grotere dichtheid dan die van kolen, waardoor deze blijven drijven, terwijl de stenen naar de bodem zakken. De drijvende kolen werden door middel van schraapkettingen afgevoerd. Het magnetiet kon met behulp van magneten worden teruggewonnen en hergebruikt.

Deze kolenwasserij bestond uit 10 wasstraten.

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]