IM Powerplant

This post is also available in: enEngels

Dit is IM PowerPlant, een verlaten electriciteitscentrale in België. De centrale werd gebouwd in 1921. Eenmaal voltooid was dit de grootste, op kolen gestookte, energiecentrale van België.

IM-Powerplant-14.jpg

De hete stoom werd opgewekt in de bolers waarna het door de turbines geleid werd om uiteindelijk via de IM koeltoren te verdampen. (Lees ook het artikel over IM Cooling Tower voor meer informatie).

IM-Cooling-Tower-7.jpg

In 1977 was deze energiecentrale de voornaamste bron van electriciteit voor regio Charleroi. De koeltoren kon 1,5 miljoen liter water per minuut verdampen. In de late 70er jaren werd de centrale uitgebreid met de mogelijkheid om te stoken op gas. De dagen voor de centrale waren echter geteld.

IM-Powerplant-9.jpg

Tijdens zijn dienst was IM Powerplant verantwoordelijk voor 10 procent van alle CO2 uitstoot in België. Door de enorme vervuiling kwam Greenpeace in opstand met grote protesten. Door de negatieve aanwezigheid in de media besloot de overheid de centrale in 2007 te sluiten.

IM-Powerplant-4.jpg

Nadat de centrale gesloten werd vonden er veel vernielingen plaats. Er werd grafity aangebracht en metaal gestolen om te worden verhandeld. Er vinden vaak patroulles plaats op het terrein door beveiligingsbedrijven. Dit weerhoudt de vele urban explorers niet van het bezoeken van deze plaats. Het is daarom ook een enorm populaire urbex locatie!

Is IM Powerplant gemakkelijk toegankelijk?
IM Powerplant is vrij moeilijk toegankelijk. Omdat het een vrij bekende plaats is voor urban explorers, verschijnen er vaak foto’s op internet. De gaten in de hekken worden vrijwel meteen gedicht. Je moet dus geluk hebben wil je deze locatie van binnen kunnen bewonderen. Er zijn veel oplettende buren dus het is goed uitkijken om niet op te vallen.

Is IM Powerplant de moeite waard?
IM Powerplant is een vrij bekende urbex locatie. Door de bekendheid vindt er ook veel vandalisme plaats. De centrale is al voor een groot deel gestript door metaaldieven. Toch blijft het een leuke locatie om te bezoeken.

Wat is de locatie van IM Powerplant?
IM Powerplant ligt ergens in België. Het is niet gebruikelijk om urbex locaties te delen dus in dit geval doe ik dat ook niet. Een beetje googlen is meestal al genoeg om dit mooie plekje te vinden.

Wordt IM Powerplant goed beveiligd?
Toen wij er waren hebben we geen beveiliging gezien. Toch hoor ik verhalen over mensen die opgepakt zijn door beveiligers.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]