House of Escher

This post is also available in: enEngels

The House of Escher is een oude kolenwasserij voor de nabijgelegen kolenindustrie. Het gebouw heeft zijn naam te danken aan de schilderijen van de gelijknamige nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher.

Deze fabriek maakte deel uit van het Marshall Plan in 1954. Dit project werd met steun van de amerikaanse overheid gestart voor de wederopbouw na de tweede wereldoorlog. Er werd dagelijks meer dan  3,000 kolen geproduceerd. Toen in 1969 de kolemijnen in deze regio sluitten werd, na 15 jaar, de kolenwasserij nutteloos. Direct na de sluiting werden alle machines verwijderd en bleef de fabriek 30 jaar ongeroerd. Rond het jaar 2000 stond deze fabriek op de lijst om gesloopt te worden. Gelukkig werd er op 15 mei 2003 besloten om de fabriek als rijksmonument te beschouwen.

In 2005 werd gestart met de renovatie van de fabriek. Dit werd met financiële steun van de Europese Unie mogelijk gemaakt. De renovatiewerkzaamheden zouden een jaar duren en eindigen in 2006. Er was een budget van 2.6 miljoen euro. In de lente van 2010 waren de renovatiewerkzaamheden nog niet afgerond. Alleen de buitenkant en de betonnen vloeren zijn tot nu toe gerenoveerd. Sommige onderdelen van de fabriek zijn nog niet gerenoveerd maar zijn enkel schoongemaakt om de karakteristieke elementen te behouden. Aan de achterkant van het gebouw werden een aantal magazijnen gebouwd voor toekomstige huurders. Deze zijn tot nu toe niet in gebruik. Tot nu toe staat het hele gebouw leeg om te wachten verhuurd te worden. De belgische overheid heeft tot nu toe 13 miljoen gespendeerd aan renovatie. Pas als dit is afgerond kan het gebouw verhuurd worden.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]