Cristallerie van Val Saint Lambert (VSL)

This post is also available in: enEngels

Wat is De Cristallerie?
De Cristallerie van Val Saint Lambert (VSL) of La Cristallerie is een ubex locatie van een oude kristalfabriek. er wordt sierglas, glazen en kristallen kunst- en gebruiksvoorwerpen geproduceerd. Het is al een lange tijd een populaire locatie onder urbexers. De oude fabrieken staat dan ook al een hele tijd leeg. Overal zijn sloopwerkzaamheden aan de gang. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat alle oude gebouwen gesloopt zijn. Ondanks dat er al veel is weggehaald kwamen we nog veel oude mallen tegen en lagen de kristallen glazen en kommetjes voor het oprapen.

De Geschiedenis van Val-Saint-Lambert:
De fabriek is gevestigd op het terrein van een abdij. De Romaanse kapittelzaal en de bibliotheek van de abdij zijn onlangs gerestaureerd en worden tot vandaag gebruikt. In 1826 vestigden de stichters van de kristalfabriek zich op de gunstig gelegen plaats, vanwege de aanwezige ruime gebouwen, de nabijheid van steenkool voor de glasovens en de mogelijkheid van vervoer over de nabijgelegen rivier.

Vandaag de dag heeft Val-Saint-Lambert kristal fabrieken in meer dan veertig landen, van de Verenigde Staten tot Saoedi-Arabië, van Spanje tot Japan. Het is zowat het visitekaartje van het Waals gewest geworden. In de jaren 80 van de vorige eeuw dreigde de fabriek failliet te gaan. De overheid stak hier een stokje voor en nam een groot deel van de aandelen over.

Een vaas van Val-Saint-Lambert, beroemd om zijn schitterende “dubbele-gekleurde-geslepen” kristal, was een felbegeerd verzamelobject of duur relatiegeschenk, ook voor prinsen en diplomatieke vertegenwoordigers. Zo leverde men bijvoorbeeld ook de glazen stoeltjes (onder meer vanwege de “koelheid” van het materiaal) voor de wereldtentoonstelling van Sevilla. Het assortiment is inmiddels uitgebreid en gemoderniseerd, maar de kristallen voorwerpen worden nog op ambachtelije wijze geproduceerd. Op het terrein is een museum ingericht waar je de fabriek kunt bezoeken en zelfs glasblazers aan het kunt zien.

Wat is de locatie van De Kristallerie?
De exacte locatie, gps coördinaten of het adres kan ik helaas niet geven. De Kristallerie of La Cristallerie ligt ergens in Wallonië, België en ligt niet ver van de Nederlandse grens. De locatie ligt aan de rand van een grote stad ergens bij een grote rivier.

Is deze locatie makkelijk toegankelijk?
Het is een erg grote locatie. Rond om het terrein staan overal grote hekken. Dat maakt het vaak gemakkelijk om een ingang te vinden. Die hadden we dan ook snel gevonden. Ergens achter een stroomhuisje konden we onder het hek door. Het regende erg hard en we moesten nog een lang stuk door het natte hoge gras lopen. Helemaal nat kwamen we bij de gebouwen. Overal stonden deuren open dus naar binnen gaan was niet moeilijk

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]