Château Noisy | Château Miranda

This post is also available in: enEngels

Wat is Chateau Miranda of Chateau Noisy?
Het kasteel van Noisy of Château Noisy is een kasteel in de Ardennen dat gebouwd is in 1866 en is ontworpen door de Engelse architect Milner. Het is gebouwd in een neogotische stijl. Het kasteel heeft verschillende taken gehad en staat ook wel bekend als Château Miranda of Home de Noisy wat de naam was, toen het nog als weeshuis diende. De architect Milner overleed al voordat het kasteel gereed was. Het is een van de bekendste urbex locaties. Het kasteel wordt ook wel Château Miranda of Miranda Castle genoemd.

De geschiedenis van het kasteel
Tijdens de Franse Revolutie verliet de familie Liedekerke-Beaufort Kasteel van Vêves om te gaan wonen in een nabijgelegen boerderij. Na de revolutie gaf de familie in 1886 opdracht aan de Engelse architect Milner om vlak naast deze boerderij een kasteel te ontwerpen als zomerverblijf. Tot en met de Tweede Wereldoorlog bleef het kasteel bewoond door de familie. Tijdens de tweede wereldoorlog namen de duitsers het kasteel in gebruik. Daarna werd het kasteel door de NMBS gebruikt als kindertehuis en vanaf ongeveer 1980 werd het gebruikt voor buitensportactiviteiten voor kinderen van het personeel van het NMBS (de belgische spoorwegen).

chateau_noisy_old.jpg

De bouw kwam gereed in 1907. Eigenlijk is het dus nog een vrij jong kasteel. Ik vind het zelf meer op een sprookjes kasteel van Walt Disney lijken. Het kasteel telt 105 kamers en heeft meer dan 550 ramen.

De huidige toestand van het kasteel
Nadat het kasteel in 1991 leeg kwam te staan raakte het snel in verval. Bijna alle ruiten in het kasteel zijn gesneuveld en sommige delen van het gebouw zoals complete trappenhuizen zijn naar beneden gestort. Het gebouw is van binnen compleet vervallen, de natuur neemt het langzaam over en het begint meer en meer op een spookkasteel te lijken.

De gemeente heeft al enkele malen een bod gedaan om het kasteel en de grond over te nemen, maar de familie wil tot op heden nog geen afstand doen van het kasteel. Het kasteel is tegenwoordig een geliefde locatie voor Urban explorers.

Op 24 oktober 2016 werd gestart met de sloop maar de sloopwerkzaamheden stopten al snel. In de zomer van 2017 werd de sloop weer voortgezet. Wat nu nog rest is enkel de toren en een stukje van het achterste gedeelte. Nog even en alles is met de grond gelijk gemaakt.

Update 22-11-2017: Het kasteel is volledig gesloopt. Het heeft dus geen zin meer het kasteel te bezoeken.

Wat is de locatie van Chateau Noisy of Chateau Miranda?
De exacte locatie, gps coördinaten of het adres kan ik helaas niet geven. De locatie van Chateau Noisy ligt ergens in de Ardennen in België en ligt niet ver van de Franse grens. De locatie ligt ergens op een heuvel op het platte land.

Is Chateau Miranda makkelijk toegankelijk?
Binnen komen is niet moeilijk. Overal staan deuren open. Let wel op dat het er erg gevaarlijk is omdat het dak en verschillende vloeren ingestort zijn! Ik hoor weleens verhalen van een bewaker die met een Jeep het terrein op rijdt. Het schijnt dat als hij je betrapt je je SD kaartje van je camera moet wissen. Neem dus voor de zekerheid een nieuw kaartje mee en probeer dit te verwisselen voordat je je mooie foto’s moet wissen van hem 🙂

Hieronder vind je een fotoserie van het prachtige gebouw.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]