Château Lumière

This post is also available in: enEngels

Dit is Château Lumière, een kasteel in de Franse Vogezen. Chateau Lumiere is een prachtig kasteel, uitgevoerd in renaissance stijl. Omdat het nog zo goed bewaard is gebleven is het ook een vrij bekende plaats voor urban explorers.

Chateau Lumiere-19.jpg

We bezochten dit kasteel tijdens onze urbex trip door Frankrijk waarbij we Manoir Colimaçon, Airplane Graveyard, Chateau Stromae, Chateau Marko Bey, Chateau du Sanglier, Chateau Martin-Pecheur en de Star Trek Church bezochten.

Château Lumière is ook wel bekend onder de volgende namen, namelijk:
Chateau du Lumiere
Chateau Keller
Maison a la Vierre

Chateau Lumiere-25.jpg

Het kasteel of herenhuis is eigendom geweest van een familie van industriëlen. De bekendste bewoner was een Franse minister die hier met zijn ouders lange tijd heeft gewoond. Hij en zijn familie waren zeer vermogend door hun tabaksfabrieken en liet in binnen en buitenland grote huizen bouwen. Met zijn geld subsidieerde hij veel verenigingen in de provincie waar Chateau Lumiere te vinden is.

Chateau Lumiere-8.jpg

Tijdens de eerste wereldoorlog werd Chateau Lumiere bezet door de Duitsers en moest de familie de Duitse troepen voorzien van tabak. Hij weigerde zijn medewerking waardoor hij een paar dagen in de gevangenis moest verblijven.

Hij werd in eerste instantie opgeroepen voor dienst, maar verhuisde naar Zwitserland om hieraan te ontkomen. Toch werd hij door de Duitsers gearresteerd die hem dreigden dood te schieten. Hij wordt door de douane gered, maar als zijn bezittingen worden gevorderd en vernietigd. Na de oorlog kreeg hij verschillende medailles voor zijn trouw aan zijn land.

Chateau Lumiere-18.jpg

In de tweede wereldoorlog werd de bewoner van het toen nog genaamde Chateau Keller verdreven uit zijn woonplaats. Zijn kasteel wordt daarna gebruikt als school voor invaliden oorlogsofficieren.
Na de oorlog werd hij verdacht van samenwerking met de vijand, waardoor hij voorgoed zijn politieke werkzaamheden vaarwel kon zeggen.

Op 77 jarige leeftijd overlijdt hij en wordt hij niet ver van zijn ouderlijk huis, Chateau Lumiere, begraven. Hij werd 7 jaar later herdacht tijdens een belangrijke ceremonie. Hij kreeg van de Franse regering erkenning voor het werk dat hij voor Frankrijk heeft gedaan.

Chateau Lumiere-26.jpg

Het gebouw heeft sinds 1993 een beschermde status als historisch monument.

Bij binnenkomst zagen we meteen dat we niet alleen waren. Er waren nog 2 andere urbexers bezig met het maken van foto’s. Het waren twee Duitse vrouwen, vriendinnen. Ze waren speciaal voor dit kasteel uit Munchen gereden. Chateau Lumiere was hun enige locatie die ze aandeden en waren al 6 uur bezig in het kasteel. We hebben een hele tijd staan praten en nog wat leuke locaties uitgewisseld.

Chateau Lumiere-15.jpg

Het kasteel zag er nog redelijk goed uit. Omdat het zo bekend is wordt het vaak bezocht door urbexers maar ook door mensen met foute bedoelingen. In maart zijn er namelijk stenen door het glazen dak gegooid en op het rode tapijt gekomen. Bij aankomst dachten we dat we deze zouden aantreffen maar alles was netjes opgeruimd. Er waren maar enkele lekkages of andere sporen van water te zien. Een kasteel dat waterschade heeft gaat normaal gesproken vrij snel achteruit. Alleen op de eerste verdieping was sprake van een lekkage waardoor er wat houtrot te zien was.

Is Château Lumiere gemakkelijk toegankelijk?
Het hele terrein is beveiligd door een hoog hek. De poorten aan de voorzijde waren allemaal goed afgesloten door dikke kettingen. We liepen dus maar een blokje om, om zodoende aan de zijkant van het kasteel te geraken. Daar konden we via de achtertuinen van wat huizen over een muurtje klimmen. Na een paar minuten door de bossen gelopen te hebben bereikten we Château Lumiere. De deur stond open dus we konden meteen naar binnen.

Is deze locatie de moeite waard?
Het is een vrij bekende urbex locatie, vooral vanwege de mooie ballustrade in het midden. Waarschijnlijk heeft het kasteel de naam te danken aan het raam in het dak waar het licht door naar binnen valt. Ik vond persoonlijk de kamers met het beschilderde houtsnijwerk meer de moeite waard.

Wat is de locatie van Château Lumiere?
Château Lumiere ligt ergens in het oosten van Frankrijk, in de regio de Vogezen. Het is niet gebruikelijk om urbex locaties te delen dus in dit geval doe ik dat ook niet. Een beetje googlen is meestal al genoeg om dit mooie kasteel te vinden.

Wordt Château Lumiere goed beveiligd?
Tijdens ons bezoek hebben we geen beveiliging gezien. We zagen wel wat buurtbewoners maar die interesseerden zich niet voor ons. We konden 2 uur ongestoord onze gang gaan.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]