Blue Power Plant

This post is also available in: enEngels

De Blue Power Plant ligt op een groot hoogoven terrein. Het was ooit onderdeel van de hoogoven fabrieken van Cockerill-Sambre. De locatie stond al een tijdje hoog op mijn lijst om te bezoeken.

Ik was al vaker langs dit enorme terrein gereden en had al veel foto’s op internet gezien. Omdat de locatie zo groot is heb ik gewacht tot ik een keer de tijd had om alles te zien. Op een regenachtige dag besloten we eens naar binnen te gaan.

We kwamen binnen in de grote boiler hallen waar de stoom voor de turbines werd opgewekt. Er werd gestookt met aardgas en coke gas, een nevenproduct van de cokes productie die elders op het terrein plaatsvond. De grote buizen waar ooit de kokendhete stoom door getransporteerd werd liepen overal. We konden er uren rondlopen. Na alles gezien te hebben gingen we op zoek naar de grote turbinehal waar het allemaal om te doen was.

Na een tijdje zoeken hadden we dan eindelijk de ingang gevonden. De grote hal werd verlicht door hoge ramen. Overal waren grote turbines te zien variërend van oud tot vrij nieuw. Alles stond er al een tijdje verlaten bij maar zag er ondanks dat nog vrij goed uit. Normaal gesproken worden dit soort locaties vrij snel geteisterd door vandalisme. Nu was dat dus niet het geval.

In de hal kwamen we een aantal oude zwarte turbines tegen van het merk Ingersoll Rand. Ze leverden een vermogen van 6.g MegaWatt to 75MW. Achter in de hal zagen we de blauwe Escher Wyss turbine tegen. Aan deze turbine heeft de centrale waarschijnlijk haar naam te danken. Voor deze turbine was waarschijnlijk een aparte boilerfabriek gebouwd. We zagen ook turbines van de merken Alsthom, ACEC en een hele oude Oerlikon.

Toen we eenmaal genoeg foto’s hadden gemaakt zijn we op zoek gegaan naar de controle kamer. Meestal zijn deze ook erg indrukwekkend om te zien. Helaas werden we onderweg verrast door een bewaker. Hij leek erg boos en sprak alleen frans. Hij vertelde dat er overal in de hal sensoren zijn geplaatst en er een alarm was afgegaan. Nadat we onze identiteitskaarten hadden laten zien werden we begeleid naar de uitgang. Hij maakte nog even een foto van onze auto voordat we mochten gaan.

Gelukkig vroeg hij niet om onze geheugenkaartjes te wissen zodat we voldaan onze reis naar huis konden beginnen.

Wat is de locatie van Blue Power Plant?
Blue Power Plant ligt ergens in België, niet ver van de Franse grens. De locatie ligt op een industrieterrein van een grote stad.

Is Blue Power Plant gemakkelijk toegankelijk?
Het was voor mij niet erg moeilijk om Blue Power Plant te vinden. Een beetje zoeken op google wees mij al snel de weg. Bij aankomst heb ik mijn auto gewoon voor de kerk geparkeerd geparkeerd. De rest kun je hier boven lezen.

Is the Blue Power Plant de moeite waard?
Blue Power Plant is een erg mooie locatie om te bezoeken, maar niet voor de beginnende urbexer. Omdat de locatie goed beveiligd wordt is deze nog niet voorzien is van grafiti of vernielingen.

Wordt Blue Power Plant goed beveiligd?
Blue Power Plant wordt goed beveiligd. In de grote turbinehal hangen overal sensoren. Helaas werden we betrapt door de beveiliging.

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]