Basilika St. Marien | St. Mary’s Basilica in Kevelaer
This post is also available in: Engels
De Mariabasiliek werd op 4 juli 1864 geweid. Er werden ongeveer 6 miljoen bakstenen gebruikt om deze prachtige basiliek te bouwen. Het gebouw is in een kruisvorm gebouwd naar neogotisch ontwerp. In 1923 werd de kerk door paus Pius XI tot basiliek verheven. Sinds 1956 is de basiliek tevens de parochiekerk van de zelfstandige Mariaparochie.
De basiliek bevindt zich vlak bij de genadekapel, waarin zich volgens de katholieke tradietie een wonderdoenende afbeelding van de Heilige Maagd Bevindt. Honderdduizenden pelgrims vieren er elk jaar de de geheimen van hun geloof.
Het neogotische kerkgebouw werd tussen 1858 en 1864 door Hilger Hertel de Oudere naar een ontwerp van Vincenz Statz gebouwd. De vier verdiepingen tellende 90 meter hoge toren werd pas in 1883-1884 toegevoegd. Omstreeks de eeuwwisseling volgde de bijzonder kleurrijke beschildering van het dwarsschip en het koor.
In 1991 werd de restauratie van de op de Parijse Sainte-Chapelle geïnspireerde binnenbeschildering afgesloten. Daarmee was één van de meest kleurrijke kerkinterieuren van het Rijnland weer in de oude luister hersteld. Door aanzienlijke oorlogsverwoestingen gingen de oorspronkelijke glas-in-loodramen verloren. In 1946 werden deze ramen vervangen; een deel ervan werden ontworpen door de uit Weeze afkomstige kunstenaar Hans Mennekes.
Het huidige bronzen portaal van de kerk werd gemaakt door de houdsnijder en beeldhouwer Willi Dirx.
Alle foto’s werden gemaakt door de Sony A7rIII met een Voightlander Hyperwide Heliar 10mm f5.6 lens. Deze groothoeklens kent bijna geen vertekeningen en is ongekend van kwaliteit.