Alla Italia

This post is also available in: enEngels

Alla Italia is een oud kuurhuis ergens in de Belgische Ardennen. Het gebouw stamt uit de tweede helft van de 19de eeuw en is ontworpen door de architect L.Suys. De plaats waar dit badhuis staat kent een lange geschiedenis. De eerste bronnen stammen uit 1300. In deze periode werden de bronnen voornamelijk bezocht door pas getrouwden omdat de Remaclus-bron de vruchtbaarheid positief zou beïnvloeden.

Alla Italia Urbex-8.jpg

Dit imposante gebouw met twee verdiepingen is gebouwd in Franse neorenaissancistische stijl volgens de plannen van architect Léon Suys .

Alla Italia Urbex-4.jpg

Het gebouw zelf bestaat uit vier vleugels rond een binnentuin. De zit-, stort- en modderbaden bevinden zich op de begane grond. Het badhuis staat vooral bekend om de imposante hal met een neobarok plafond.

Alla Italia Urbex-9.jpg

Oorspronkelijk had het hotel 52 badcabines met 54 baden, 2 grote kamers met hoge druk douches, 2 grote kamers en hydrotherapie douches met regelmatige onderdompeling zwembad, 2 goede hydrotherapie kamers, 2 kamers douches in cirkel, douches voor douches en voor voetbaden met stromend water en 2 duiken. Vervolgens werden er vele wijzigingen aangebracht om het etablissement te moderniseren.

Alla Italia Urbex-3.jpg

Het badhuis werd onder leiding van Bourgmestre Servais op 15 augustus 1868 ingehuldigd. De kosten van het badhuis bedroegen 1 500 000 Belgische frank, een enorm bedrag voor die tijd. De baden waren geschikt voor maximaal 167.182 thermische behandelingen per jaar (in 1967).

Alla Italia Urbex-5.jpg

Na 135 jaar werking zijn deze baden in 2003 gesloten. Ze zijn vervangen door een moderner badhuis even verderop.

Alla Italia Urbex-2.jpg

Het badhuis staat sinds 2014 op de voorlopige lijst van UNESCO World Heritage onder de grote Europese watersteden .

Alla Italia Urbex-7.jpg

Het interieur gevels (binnenplaats) en zowel buiten als de voetsteunen en de lobby zijn opgenomen op de lijst van de onroerende activa geclassificeerd spa en behoren tot de eigenschappen opgenomen in de lijst van uitzonderlijk erfgoed van Wallonië . De thermale baden zijn niet te bezoeken.

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]