Airplane Graveyard

This post is also available in: enEngels

Ergens op een verlaten vliegveld in Frankrijk vind je deze vliegtuigen. Een bommenwerper, een straaljager en een toestel van de marine dat gebruikt werd door parachutisten. Het is een mooie urbex locatie.

We deden dit verlaten vliegveld aan tijdens onze reis waar we ook Chateau Stromae en Chateau des Bustes bezochten.

Alle toestellen zagen er van binnen en buiten nog redelijk goed uit. Van binnen was de electronica en bedrading grotendeels gestript. Op deze ontzettend hete dag (35 graden) was het geen pretje om in de toestellen te fotograferen. Ik moest keer op keer de zweetdruppels van de camera verwijderen. Gelukkig heeft deze hete dag erg mooie plaatjes opgeleverd.

Als eerste klom ik in het marinetoestel. De mooie symmetrische vormen van dit vliegtuig laten zich bij uitstek goed fotograferen. Hiervoor heb ik mijn 10mm f5.6 voigtlander lens voor gebruikt. Een full frame lens die nauwelijks vervormt. Meestal gebruik je voor dit soort brandpuntafstanden een fish-eye lens echter moet er achteraf een correctie plaatsvinden die ten koste gaat van de scherpte. Het resultaat zie je op de foto’s

In het enorme ruim was plaats voor een groot aantal parachutisten. Aan weerszijden zijn bankjes geplaatst waarop ze kunnen zitten. In de cockpit is plaats voor 2 personen. Helaas was de meeste apparatuur eruit gestript. Toch nog een hele ervaring om zo’n toestel van binnen te aanschauwen.

Eenmaal klaar klom ik in het tweede toesten, een bommenwerper van het type Lockheed P2 Neptune. Deze bommenwerper was enorm. In het eerste gedeelte zie je meteen de lanceerbuizen waarin de granaten konden worden geplaatst. Het mag duidelijk wezen waarvoor de ejectknoppen bovenop dienden. Naast de lanceerbuizen bevond zich een rek waarin een flinke voorraad granaten geplaatst kon worden. Achterin het toesten was plaats voor de 2 militairen die de lanceerinrichting bedienden.

Via een ander gat aan de onderkant van het vliegtuig klom ik naar een ruimte waarin zich de navigatoren bevonden. Hier was tevens plaats voor 2 personen. De lichtbakken en navigatie en communicatieapparatuur was gedeeltelijk weg gehaald. Je kreeg toch een redelijke indruk van hoe het er ooit moet hebben uitgezien. In ieder geval was het een erg kleine ruimte.

Via een opening klom ik naar de neus aan de onderkant van het vliegtuig. Hier was plaats voor één persoon die door het transparante gedeelte naar beneden kon kijken om de omgeving te verkennen. Ook dit leverde een mooi plaatje op. Door een andere opening klom ik naar de cockpit waar tevens plaats was voor een piloot en copiloot.

Het laatste vliegtuig was de straaljager. Wie droomt er niet van om hier in te mogen plaatsnemen. Snel klom ik er in. Wat een ervaring!

Is het Airplane Graveyard gemakkelijk toegankelijk?
Het hele terrein is beveiligd door hekken. Binnenkomen is vrij moeilijk maar omdat het terrein vrij groot is is er altijd wel een gat in het hek te vinden. Het vliegveld ligt erg afgelegen dus opvallen deden we niet. Het was wel lastig om onze auto te parkeren aangezien er alleen langs de weg die naast het vliegveld geparkeerd kan worden. Het moest maar zo.

Is Airplane Graveyard de moeite waard?​
Het is een prachtige urbex locatie. Wie droomt er nou niet van om militaire vliegtuigen rond te kijken en te gaan zitten in een straaljager.

Wat is de locatie van Airplane Graveyard?
Airplane Graveyard ligt ergens in Frankrijk. Het is niet gebruikelijk om urbex locaties te delen dus in dit geval doe ik dat ook niet. Een beetje googlen is meestal al genoeg om dit mooie plekje te vinden.

Wordt Airplane Graveyard goed beveiligd?
Airplane Graveyard wordt niet beveiligd maar de buurtbewoners houden we een oogje in het zeil. Er zit af en toe een man bij een paar ganzen en geiten. Hij houdt alles goed in de gaten.

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]